In het algemeen wordt het product toegepast voor de vervaardiging van naadloze, dunwandige rubberartikelen, maskers, rubberfilmlaag op textiel, papier, en folie en voor het maken van mallen voor o.a. vormen en gips gietwerk.
Zodra de oplosvloeistof uit de latex kan verdampen begint de vulkanisatie
Voor de vervaardiging van mallen en vormen kunnen de volgende werkwijzen worden toegepast:
Het aanbrengen van dunnere lagen:
- 1 Het model wordt bespoten met Latexrubber. Ieder opgespoten laag wordt even gedroogd en vervolgens weer bespoten.
- Op deze wijze is uitsluitend te werken voor kleinere voorwerpen en de laagdikte blijft, zelfs na vele malen bespuiten, vrij dun.
- 2.Een soortgelijke wijze als hierboven beschreven is de rubber met een kwast opstrijken, even laten drogen en daarna weer bestrijken.
- De rubber kan eventueel verdikt worden met LATHIX verdikker, zodat het mogelijk is om het mengsel in een dikkere laag aan te brengen.
- Dit kan geschieden met een kwast, een spatel of een mes. Het beste is om de eerste lagen rubber onverdikt aan te brengen, waarna vervolgens een dikkere laag opgezet kan worden.
- Om een goede inwerking van de LATHIX vedikker te verkrijgen, het mengsel ca. 30 minuten van de lucht afgesloten laten staan.
- 3.Voor dunnere lagen (tot 3 … 4mm.) geldt eveneens de volgende methode: een gipsen model (zuiver gips) zonder vet van handen enz. wordt gedurende enige uren tot enige dagen in de rubber gehangen.
- Door opzuiging van de vloeistof in het gipsen model zet zich een laag rubber af, welke nadien gedroogd moet worden.
HET AANBRENGEN VAN DIKKERE LAGEN:
- 1.Het verdikken van de rubber met LATHIX zoals beschreven bij punt 2. hierboven. Het verdikken is veelal noodzakelijk indien op verticale vlakken een dikkere laag aangebracht dient te worden.
- 2.Het oorspronkelijke model wordt omgeven door een zodanige mal, dat de tussenliggende ruimte ongeveer overeenkomt met de vereiste rubberdikte.
- De tussenliggende ruimte wordt via een grote vulopening (b.v. de gehele bodem vrijhouden) gevuld en gedurende enige dagen gevuld gehouden.
-
De droging kan tot ca. 14 dagen duren, afhankelijk van de vereiste rubberdikte. - 3.De rubber kan met een dun glasweefsel bewapend worden d.m.v. het bestrijken op bespuiten van het weefsel.
Hierdoor kan er sneller een dikke en stevige laag verkregen worden.
Latex-rubber kan bij kamertemperatuur drogen, bij verhoogde temperaturen tot ca. 80øC. gaat de droging aanzienlijk sneller.
Worden verschillende lagen aangebracht dan moet dit gedaan worden nadat de melkachtige vloeistof verkleurd en bruin geworden is.
Gaat de vulkanisatie verder dan wordt de vloeistof lichter en vermindert de hechting tussen de lagen onderling. De rubbermallen enz. in het donker en ingewreven met talkpoeder bewaren.
GIETSTUKKEN:
Voor gietwerk wordt meestal een steunmal (b.v. van gips) gebruikt, daar het rubbergeheel anders te slap is. Bij polyester, epoxy, en polyurethaangietwerken de mal met loswas (bij gecompliceerde vormen de loswas wat verwarmen) behandelen b.v. om de 5 of 10 ingietingen.
Ook kan een wasafdruk in de mal gemaakt worden. Na een aantal ingietingen kan de rubbermal aangetast worden door de styreen in de polyesterhars. Harsen met een hoog styreengehalte of lange geltijd zullen eerder een aantasting geven.
VOORZORGEN:
Latex-rubber is zeer gevoelig voor vorst. De rubber dient dus vorstvrij bewaard te worden (niet beneden 6C.).
De vulkanisatie begint zodra de rubber aan de lucht wordt blootgesteld (de oplosvloeistof begint dan te verdampen).
Er dient dus voor gezorgd te worden dat de rubber in een goed gesloten verpakking bewaard wordt. Grote vijanden van de rubber zijn koper, mangaan en kobalt.
Ook legeringen van deze metalen zoals brons en messing zijn vijanden.
Als opslagmaterialen en gereedschap zijn geschikt: kunststoffen (P.V.C., polyester, polypropyleen, polytheen e.d.), roestvrijstaal. gelakt hout en geglazuurd aardewerk.
Raadpleeg voor gebruik het etiket op de verpakking.
Verpakking: 1 liter,5liter