Polyurethaan / PU Giethars

De meest interessantste gietharsen zijn de Polyurethaan (PU) gietharsen. De reden hiervan is doordat de chemische samenstelling van PU-gietharsen eenvoudig kunnen worden aangepast. Het is hierdoor namelijk mogelijk de verwerkingstijd en de uithardingstijd van deze harsen aan te passen aan het productieproces wat een groot voordeel kan zijn in sommige toepassingen.

Polyurethaan / PU Giethars

Er komt bij het uitharden van PU harsen relatief weinig warmte vrij, het is daardoor dus een zeer veilige hars om elektronische en delicate gevoelige componenten in te gieten. De kans op schade bij ingieten in deze hars is zeer klein. Het is relatief gemakkelijk om de chemische formule van polyurethaan dusdanig te veranderen zodat andere toepassingen en eigenschappen mogelijk zijn. Elektrische ingietingen als bescherming is slechts een van de mogelijke toepassingen. Met deze hars is het bijvoorbeeld ook mogelijk om kunst/beelden en zelfs onderdelen zoals tandwielen, massieve banden en andere mechanische producten te gieten in een hiervoor gemaakte mal.

PU giethars word heden ten dage ook veelvuldig gebruikt als vloercoating voor zowel industrieel als particulier gebruik. Een mooie strakke afwerking die goed bestand is tegen slijtage door veelvuldig gebruik met een warme uitstraling.

De standaard polyurethaan giethars bestaat uit een polyether type polymeer (bijvoorbeeld polipropyleen oxide) of een op polyester gebaseerd hars. De eerst genoemde geeft de giethars een goede bestendigheid tegen vocht/water, terwijl de tweede genoemde een betere hechting geeft op vele ondergronden. Het tweede component (B comp) van de PU giethars is een isocyanaat, ook vaak de harder genoemd. Meestal betreft het hier een diphenyl methane di-isocyanate (MDI). Dit is een van de veiligste soorten.