Glasweefsel (geweven mat)

Er zijn verschillende soorten glasweefsels voor de versterking van zowel polyester als epoxy. Het type weefsel bepaald zowel het gewicht, sterkte en kwaliteit.

Glasweefsel: is geschikt voor lamineren van, longboard, boten, kiteboards, bekledingen, etc met als belangrijkste eigenschap hogere treksterkte.

Fijnweefsels

Fijnweefsels zijn gemaakt uit fijne glasgarens waardoor het mogelijk is om weefsels met een laag m2 gewicht te maken. Garens zijn voorzien van een epoxy-silaan finish en hebben zeer goede doordrenkingseigenschappen waardoor het mogelijk is om i.c.m. polyester-,vinylester- en epoxyharsen een hoog transparant laminaat te maken.

Glasdoek/weefsel.  Keperweefsel
Keperweefsel geschikt voor de verwerking met polyester, vinylester en epoxyhars. De lichte en dunne versies worden toegepast als versterkingsmateriaal voor dunne laminaten en vanwege zijn fijne structuur als weefsel voor afwerking van oppervlakken.

Keperweefsel met uitstekende drapeerbaarheid welke geschikt is voor de verwerking van polyester, vinylester en epoxyhars. Geeft mooie transparante laminaten in combinatie met epoxyharsen.

De dikkere uitvoeringen geven een iets grovere oppervlakte structuur maar zijn in wezen van de zelfde kwaliteit en hebben dezelfde eigenschappen.

Glasweefselband

 Is geschikt voor lamineren om lokaal verstevigingen aan te brengen. Word gebruikt voor zowel polyesterharsen als epoxyharsen.

Door hun gunstige prijs worden glasvezel versterking materialen verreweg het meest ingezet. Glasvezel versterkingsmaterialen kenmerken zich door hun goede treksterkte, druksterkte en rek tot breuk. Zowel polyester, vinylester als epoxy harsen hebben een goede hechting op oudere laminaten indien deze voorzien worden van de juiste primer. Glasvezel versterkingsmaterialen zijn te krijgen in een zeer groot aantal uitvoeringen.

Glasweefsel band in vierkantweefsel uitvoering met weefkant. Door de weefkant is er minder afwerking nodig aan het laminaat. Tevens hebben deze het voordeel dat er gerafelde kant aanwezig is zoals voorkomt als u een keperweefsel op breedte maat zou knippen. Geschikt voor de verwerking van polyester, vinylester en epoxyharsen in hand-lay up en injectie technieken

Rovingweefsel

Is geschikt voor lamineren waarbij een dikker laminaat is gewenst en nog hogere sterkte, wordt altijd in combinatie van bovenstaande gebruikt. Rovingweefsels zijn glasvezel versterkingsmaterialen waarbij het glas in de 0 en 90 graden richting ligt (ketting en inslag) en daardoor alleen in deze richtingen extra sterkte geeft. Indien er in de ketting en inslag richting de gelijke hoeveelheid aan glas zit spreekt men van een symmetrisch weefsel. Indien er in 1 richting beduident meer glas zit dan in de andere richting spreekt men van een onsymmetrisch of uni-directionaal (UD) weefsel. Rovingweefsels zijn standaard als vierkantweefsel uitgevoerd maar zijn op aanvraag ook te verkrijgen als keperweefsel (meer drapeerbaar). Standaard verkrijgbaar vanaf 300 gram t/m 800 g/m2. Andere gewichten zijn op aanvraag. Rovingweefsels hebben t.o.v. fijnweefsels grovere garens en zijn daardoor goedkoper. Roving weefsels worden gebruikt voor hand lay-up en injectie technieken en zijn geschikt voor de verwerking van polyester-, vinylester- en epoxy harsen.