BORMA GREEN


De levensduur van buitenhout op een duurzame wijze verlengen?
Behandel het hout met een olie, lak of beits van Borma Wachs.

Dankzij de Naturaqua-technologie is de bescherming niet alleen milieubewust en ecologisch maar ook nog eens erg gebruiksvriendelijk. Borma Green is VOC-vrij, bevat geen oplosmiddelen en is volledig gemaakt uit natuurlijke- en eerlijke grondstoffen. Borma Green is niet alleen veilig voor zijn gebruiker, maar ook voor zijn omgeving.

Borma Green……… een verantwoorde groene keuze !

De passie voor de behandeling en verwerking van hout heeft ons altijd geïnspireerd om te kiezen voor producten die kunnen rekenen op de volle tevredenheid van de betrokkenen met respect voor toekomstige generaties. Samen met Borma Wachs zijn we altijd blijven zoeken naar eco-duurzame oplossingen op basis van natuurlijke grondstoffen en perfect in lijn met de nieuwste internationale doelstellingen van duurzaamheid en circulaire economie. Uitsluitend grondstoffen uit hernieuwbare en duurzame plantaardige bronnen zijn geselecteerd voor het waarborgen van de gezondheid van degenen die  ermee werken. Komt het hout dan toch aan het einde van zijn levensduur dan is de biologische afbreekbaarheid gegarandeerd met respect voor zijn natuurlijke omgeving.

 

Borma Wachs Metalwax

 • Zelfpolijstend product op waterbasis
 • Aangename glans marmer-, tegel- en linoleumvloeren en plastic materialen
 • Voor binnengebruik.
 • Gebruik: interieur
 • Verpakking: 1  liter

24,65

Op voorraad

Eco Premium Exterior Wood Oil

 • Natuurlijke oliënbasis, verrijkt met UV-filters.
 • Het schilfert niet en is geschikt voor alle houtsoorten.
 • Transparante kleurloze olie

Vanaf 39,95

Naturaqua Exterior Wood Cleaner

 • Reinigingsmiddel op waterbasis om vervuilt hout intensief te reinigen tot diep in het hout.
 • Het verwijdert vuil zoals oude verfrestanten.
 • Specifiek bedoeld voor buitengebruik.

Vanaf 21,75

Naturaqua Holzwachs Lasur 3 in1

 • Deze watergedragen buitenbeits, impregneert, kleurt en beschermt op basis van was en hars.
 • Uw hout krijgt hiermee een zachte, gepolijste afwerking.
 • In kleur of transparante Clear uitvoering

Vanaf 21,50

Naturaqua Log Sealer

 • Sealer op waterbasis, ontwikkeld om uiteinden van balken, palen of dorpels, het zgn. kopshout te beschermen.
 • Geschikt voor het afdichten van scheuren in de lengterichting

Vanaf 23,95

Naturaqua Shield

 • Speciale primer voorkomt dat het hout wordt aangetast door schimmels en insecten
 • Kleur behoudt
 • Geschikt voor ruw hout zoals blokhutten, lariks houten planken, en vlonderdekken, enz.

Vanaf 18,95

Naturaqua Super Wood Sealer Anti Tannin

 • Deze sealer op waterbasis is gebruiksklaar en speciaal gemaakt is om looizuur, harsen en verontreinigingen in het hout te isoleren.
 • Geschikt voor alle houtsoorten, , maar vooral natuurlijk voor de houtsoorten met een hoog looizuurgehalte, zoals bijvoorbeeld eiken, lariks of grenen.

Vanaf 22,95

Naturaqua Teak Oil

 • Deze Teak Oil op waterbasis is versterkt met hars en klaar voor gebruik, voor zowel binnen- en buitenruimte.
 • Het olie is voorzien van UV-filters in een transparante uitvoering.

Vanaf 34,25

Naturaqua Top Gel (30 of 60)

 • De Borma Naturaqua Top Gel vormt een afsluitende, flexibele en transparante beschermlaag voor buitenhout.
 • De Top Gel 30 geeft een matte uitstraling en de Top Gel 60 een zijdeglans afwerking.
 • Hoogwaardige UV-filters voorkomen de vorming van kleurstofrot.

Vanaf 32,95

 

Voorbehandelen

Hout reinigen
Vergrijst hout, groene aanslag, oude verf- of lakresten ? Om je buitenhout een optimale nieuwe beschermlaag te geven, zul je die willen aanbrengen op schoon en onvervuild hout. Je kan dit doen door het hout schoon te maken en te schuren, echter is dit niet altijd voldoende. Door het hout met een cleaner schoon te maken, reinig je het hout tot diep in de houtporiën. Na het inwerken van de cleaner, is het zaak het hout schoon te spoelen en te laten drogen, voordat je verder gaat met je beschermlagen.  De Exterior Woodcleaner kan worden gebruikt op schuttingen, terrassen, gevels, tuinmeubelen en al het andere verontreinigde buitenhout.

De 1e beschermlaag
Na behandeling met de Exterior Woodcleaner is het zaak het hout weer opnieuw te beschermen. Behandel het oppervlak met de "Shield voor Ruw Hout" of de "Super woodsealer voor bloedend hout". Terwijl de Shield er voor zorgt dat schimmels en insecten uw hout niet aantasten, zorgt de Super Woodsealer er voor dat looizuur en tannine in het hout worden geïsoleerd om bloeden te voorkomen. De Shield en Woodsealer vormen de perfecte basis om het hout verder af te werken.

 • Reinigen 
 • Milieuvriendelijk
 • Snel drogend
 • Eenvoudig aan te brengen
 • Optimale bescherming
 • Reukloos
 • Waterbasis
 • voorkomt bloedend hout
 • beschermt tegens schimmels en insecten

Kleuren
 

Holzwachs Lasur 3 in 1

Lasur is een ander woord voor beits, maar wat is nu het verschil tussen beits en lak?

Beits en lak zijn beide te gebruiken op hout en zowel dekkend als transparant verkrijgbaar. Bij een lak wordt het hout afgesloten met film-vormende laag, terwijl beits meer vochtregulerend is. Dit is van belang bij enigszins vochtig hout, zoals tuinhout. Vocht kan door de beitslaag heen ontsnappen waardoor het hout kan drogen. Zo voorkom je houtrot en bladdervorming. Een groot voordeel van beits ten opzichte van lak is dat je geen grondlak hoeft te gebruiken.

De Holzwachs Lasur beits is er in 15 kleuren, die het hout kleuren in de door jouw gewenste tint, waarbij de houtnerf blijft behouden. Door een 2e laag te zetten, zal het hout intenser gekleurd worden. Vind je dat de kleur al naar jouw wens is bij de 1e laag, dan ga je verder met de Lasur Clear 08, de kleurloze beits.  Ook kun je het gekleurde hout afwerken met een laklaag, zoals de Top Gel 30 of Top Gel 60, bijvoorbeeld voor kozijnen of deuren.

Door kleur aan te brengen op het hout bescherm je het extra tegen UV-licht/zonlicht. Het hout zal hierdoor niet vergelen of vergrijzen.

Afwerken


Olie
Olie beschermt het hout, door diep in de poriën van het hout door te dringen. Dit werkt alsvolgt: "Daar waar olie zit, kunnen andere stoffen niet meer indringen". Ook behoudt de olie de natuurlijke uitstraling van uw houten object. Doordat olie niet-filmvormend is, blijft de houtnerf  niet alleen zichtbaar maar ook voelbaar. Voor harde houtsoorten adviseren wij Teak Oil, omdat deze olie iets dunner is en daardoor makkelijker het hout binnendringt. De Eco Premium Exterior Wood Oil is met name geschikt voor de zachtere houtsoorten. Zowel de Teak -als de Exterior Wood Oil is er in transparante kleurloze uitvoering, zo behoudt u het originele uiterlijk van het hout.

Lak
U kunt er ook voor kiezen om lak te gebruiken, zoals de Borma Green Top Gel. Zeker in combinatie met de Super Wood Sealer anti Tannine vormt dit de ideale match. Of nadat het hout gekleurd is met de Holzwachs Lasur zorgt de Top Gel lak voor een perfecte afwerking. Toepassingen voor de Top Gel lak zijn bijvoorbeeld kozijnen, ramen en deuren. De lak is er in zijde- en hoogglans.

Behandelen kopshout
Logsealer is ideaal voor het behandelen van de kopse kanten van verschillende houten oppervlakken buitenshuis. Door de kopse kanten van uw hout te behandelen zorgt u ervoor dat het zwellen en het krimpen van het hout geminimaliseerd wordt. Dit product is zowel op zachte als harde houtsoorten te gebruiken, zoals Bangkirai of Teak, maar ook Eiken, Grenen, Vuren, Douglas, Lariks, Ceder en Thermohout. Het product biedt hoge weerstand tegen alle weersomstandigheden en is water- en siliconen vrij. Bovendien is het product zeer gemakkelijk aan te brengen. De ideale extra bescherming laag toepasbaar bij dorpels, balken, poorten, tuinhuisjes of speeltoestellen.

The Green Guide


Het stappenplan om uw buitenhout te beschermen
 

Stap1 . Schuur en reinig het hout.
              Borma Exterior Wood Cleaner

Stap 2. Bescherm het ruw hout tegen schimmels en insecten.
              Borma Shield

               of 

Stap 2. Bescherm tegen bloedend hout.
              Borma Super Woodsealer

Stap 3. Kleur het hout.
               Borma Holzwachs Lasur  3 in1 - kleur

Stap 4. Breng toplaag aan.
                Borma Holzwachs Lasur 3in1 – clear

                Borma Exterior Wood Oil

                Borma Top Gel 30 - 60

                Borma Teak Oil

Stap 5. Bescherm het kopse hout.
                Borma Logsealer

 

Uw tuinhout beitsen !

"Het beitsen van uw tuinhout kan natuurlijk bijna het hele jaar door". Helemaal waar natuurlijk, echter zijn er bepaalde  periodes in het jaar die meer geschikt zijn voor het behandelen van uw tuinhout dan andere periodes. U verwacht het wellicht al, de meest geschikte tijd van het jaar is het voorjaar. Eigenlijk het begin van het voorjaar, eind maart en april. Graag leggen we u uit waarom juist deze tijd van het jaar het meest geschikt is.

Waarom uw tuinhout beitsen?

Er zijn 2 hele belangrijke redenen om uw houten constructies in de tuin te behandelen met een beits. Ten eerste zorgt het voor bescherming. Hout dat gebeitst is gaat simpelweg langer mee en blijft er langer mooi uit zien. U hoeft dus minder snel het hout te vervangen en kunt langer geniet van uw tuinhuis, overkapping, schutting, hek of ander hout. Het biedt zowel bescherming tegen vocht als tegen zonlicht. Zonlicht zorgt voor lelijke vergrijzing en vlekken op het hout, terwijl water zorgt voor houtrot, schimmel en vochtplekken. Dit alles is dus te voorkomen met een goede beits!

De tweede reden om te gaan beitsen in het voorjaar is, dat een gebeitste schutting of bijvoorbeeld tuinhuis er gewoon prachtig uit ziet! De mooiste kleuren zijn mogelijk, zowel dekkend als transparant. Voor een mooie tuin waar u volop kunt genieten van de zomer, is beitsen dus een absolute must!

Wanneer kan ik het beste gaan beitsen?

Beitsen in de tuin is een klus die alleen gedaan kan worden onder de juiste omstandigheden. De belangrijkste factoren zijn: 

 • De juiste temperatuur (afhankelijk van het product meestal tussen 12 en 22 graden)
 • Droog weer
 • Mate van zonlicht (wanneer de zon te veel op de beits schijnt kan het te snel drogen)

Zoals u zelf begrijpt, betekent dit dat het voorjaar een perfect moment is qua weersomstandigheden om bezig te gaan met de klus. Daarnaast heeft het nog een groot voordeel om het vroeg in het jaar te gaan doen. Zo is het hout beschermd en ziet het er netjes uit voordat de mooiste dagen van het jaar komen. Dit betekend dat het minder last zal krijgen van zonlicht, een echte vijand van tuinhout. Daarnaast zorgt het er simpelweg voor, dat uw tuin er mooi en netjes uit ziet in de maanden dat u het meeste buiten bent. Want zeg nou zelf. Een mooi gebeitste schutting, tuinhout of overkapping ziet er ook gewoon prachtig uit!