Glasmat (chopped strand)

Er zijn verschillende soorten glasweefsels voor de versterking van zowel polyester als epoxy. Het type weefsel bepaald zowel het gewicht, sterkte en kwaliteit.

Het is ook mogelijk om een combinatie van zowel glasmat als glasweefsel te gebruiken. Om en om toepassen in lagen, alleen mogelijk in combinatie met polyesterharsen. hiermee krijgt men een sterker structueel product.

Glasmat

Glasvezelmat: is geschikt voor lamineren van zwembaden, vijvers, bekledingen, etc

Glasmat poedergebonden

Glasmatten zijn glasvezel versterkingsmaterialen waarbij alle glasvezels een lengte hebben van 25 en/of 50 mm en random/willekeurig georiënteerd zijn waardoor ze in elke richting dezelfde sterkte geven. Indien deze glasvezels gefixeerd zijn door een poederbinding verkrijgt men na doordrenking met het hars laminaten met een hoge transparantheid (i.c.m. transparante hars) en geringe vochtgevoeligheid. Door deze eigenschappen zijn deze glasmatten speciaal geschikt voor het maken van producten die onderhevig zijn aan een continu water belasting zoals botenbouw, zwembadenbouw en waterattractie artikelen, maar ook waar hoge transparantheid geëist is zoals bij polyester lichtstraten en speciale decor/reclame artikelen. Styreen in de polyester of vinylesterhars lost de binder op waardoor de vezels onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen en zich daardoor makkelijker in complexe vormen laten drukken. Niet geschikt voor verwerking van epoxyharsen.

Gesneden glasvezels (chopped strands)

Indien men composiet gietsystemen en lijmpasta systemen mechanisch wil versterken kan men gebruik maken van gesneden glasvezels. Deze worden gemaakt uit roving garens en zijn verkrijgbaar van 3 t/m 13 mm. De 3 mm uitvoering wordt standaard het meest toegepast in de composieten industrie.Geschikt voor het maken van glasversterkte lijmpasta’s door deze in te mengen in de polyester- en vinylester hars. Hierdoor kan men zelf een glasvezel-plamuur maken.

Glasvlies 30 grams
30 grams oppervlakte E glas vlies met een in styreen oplosbare bindmiddel voor het glad en pin hole vrij afwerken van glasvezelversterkte laminaten. Geschikt voor verwerking van polyester, vinylester en epoxy harsen bij hand lay-up, wikkel en injectie technieken.

Wordt heel vaak gebruikt in de modelbouw, of als wandbekleding om scheurvorming te voorkomen.