Aramide / Kevlar weefsel algemeen 

Aramidevezel versterkingssystemen worden toegepast bij constructies waar men een hoge treksterkte in combinatie met een hoge slagvastheid bij een laag gewicht eist. Aramide / Kevlar heeft tevens een geringe warmte uitzettingscoëfficiënt. De beste resultaten bereikt men in combinatie met epoxyharsen

Aramide weefsels / Kevlar   

Aramide UD weefsels oftewel Uni-directionaal aramideweefsels / Kevlar zijn weefsels waar de vezel overwegend in 1 richting ligt (ketting of inslag) om het laminaat speciaal in deze richting te versterken. 
De aramiden zijn een groep polymeren die hittebestendig zijn en/of een grote treksterktehebben. De individuele polymeren zijn een aaneenschakeling van benzeenringen en amidegroepen. De naam is dan ook een samentrekking van 'aromatisch' en 'amide'.

Er zijn twee belangrijke soorten aramiden die commercieel worden geproduceerd: para-aramiden en meta-aramiden.
De eerste vormen vezels , die relatief gemakkelijk 'oplijnen' en die mede daardoor een hoge treksterkte hebben.

Deze aramiden worden onder meer gebruikt voor kogel- en scherfwerende vesten. Ze zijn beter bekend onder de merknamen Kevlar (DuPont) 
De meta-aramiden lijnen niet op. Ze vormen vezels die lichter en soepeler zijn. 
Deze zijn minder sterk dan de para-aramidevezels, maar ze zijn wel bijzonder vlamvertragend en worden onder meer gebruikt in vlambestendige kleding. Men kan er ook een soort papier van maken dat elektrisch isolerend is. Chemisch gezien is aramide verwant met nylon (dat ook een polyamide is). Specifiek is de aanwezigheid van een aromatische groep (benzeenring) in de keten waar bij nylon een enkelvoudige reeks koolstofatomen zit.
Kevlar / aramide wordt daarnaast ook toegepast als versterkingsmiddel in scheepsrompen, vliegtuigen, sportfietsen en nog veel meer .
Aramide/Kevlar vezels beschikken over een aantal algemene kenmerken die hen van andere synthetische vezels onderscheiden:
•    Hoge sterkte
•    Goede weerstand tegen slijtage
•    Goede weerstand tegen organische oplosmiddelen
•    Niet-geleidend
•    Geen smeltpunt
•    Lage ontvlambaarheid
•    Goede stofintegriteit bij hoge temperaturen