Polyesterhars

Polyesterhars: Hoogwaardige polyesterharsen voor lamineren of gieten

Voor bootreparatie, autoschade herstel of restauratie, camperonderhoud, vijver polyesteren, bekledingen met polyester, modelbouw, ingiet projecten enz. Voor de doe-het-zelver, hobbyist en professional.

Polyester is niet zo maar Polyester. 

Hiermee wordt bedoeld dat er meerdere soorten harsen zijn, van een normale standaard hars tot een hoge kwaliteits hars geschikt voor hoogwaardige producten waar zwaardere eisen aan gesteld worden zoals hogere vochtbestendigheis en zelfs chemicalien bestendigheid.

Polyesterhars algemeen gezien is een twee componenten kunsthars die gebruikt kan worden voor vele doeleinden zoals het fabriceren van: vijvers, zwembaden, dakbedekking, caravans, spoilers, dichten/repareren van gaten in boten,  camperreparatie, speeltoestellen, carnavalswagen, kleine reparaties aan polyesterobjecten, bumpers, kunstwerken enz.  dit alles in combinatie met glasmat of glasvezel.

Op deze manier kunt u kleine en grotere  reparaties uitvoeren of complete polyester producten maken.

Heel  veelzijdig toepasbaar, uw fantasie is de grens.

Polyester lamineerhars is een twee componenten hars, met een harder als 2e component, met name Mekp oftewel Peroxan. 

Deze hars wordt meestal samen gebruikt met glasmat, glas / keperweefsel, roovingweefsel.

Tevens kunt u polyesterhars ook mengen met gesneden glasvezel (choppend strands) om een glasvezel versterkte polyesterlijm/ pasta te maken.

Een andere manier om de hars aan te brengen is met een spuitmachine. Deze machine heeft een grote en een kleine pomp waarmee respectievelijk de hars en de verharder naar een spuitpistool worden gepompt in de juiste verhoudingen. Op het spuitpistool zit een "cutter" (snijder) die een continu aangevoerde glasvezelstreng  in kleine stukjes hakt en deze glassnippers met de harsstraal mee spuit. Vervolgens dient deze aangebrachte dikke laag van hars en vezels aangerold en ontlucht te worden met een ontluchtingsroller om een sterk en compact geheel van te maken. Deze manier van werken is erg snel en efficiënt  voor grote producten en seriefabricage.

 

Er zijn verschillende soorten/kwaliteiten polyesterharsen zoals:

Polyesterhars Orthoftaal

Ortho hars is een milieuvriendelijke hars, met sterk verminderde styreendampen . Het is een kobalt versnelde, medium reactieven orthoftaalzure hars voor normaal gebruik (500-600 mPa.s), is warmte reactief en is thixotroop ingesteld

Als universele  lamineerhars samen met glasmat veel toegepast bij de fabricage van boten, campers, carrosseriedelen, zwembaden, vijvers, speeltoestellen, reparaties van polyester objecten etc.  te veel om op te noemen.

Polyesterhars Azur

Azur hars is een milieuvriendelijke hars, met sterk verminderde styreendampen . Het is een kobalt versnelde, medium reactieve orthoftaalzure hars voor normaal gebruik (500-600 mPa.s), is warmte reactief en is thixotroop ingesteld

Afwijkend van andere harsen  , bevat Polyesterhars Azur een kleur indicator, na toevoeging van verharder kleur deze hars blauw naar groen. Is de helft van de verwerkingstijd verstreken dan wordt hij geelachtig troebel. Een goede indicator om te weten dat men niet veel verwerkingstijd meer over heeft.

Als lamineerhars samen met glasmat veel toegepast bij de fabricage van boten, campers, vijvers, speeltoestellen, reparaties van polyester objecten enz.

Polyester giethars GTS:

Deze hars is UV gestabiliseerd, is glashelder en bevat een speciaal versneld systeem, zodat het gietstuk weinig krimp vertoont tijdens het uitharden en glashelder blijft. Bij grotere volumes dient men weinig harder toe te voegen om de warmte ontwikkeling laag te houden en zo krimpscheuren te vermijden.

Dit type hars is het best geschikt om producten voor gebruik binnenshuis te maken.

Ideaal dus voor kunstwerken, beelden, mozaïek, tafelbladen, sierraden, modelbouw enz.

Tevens is deze GTS hars niet alleen geschikt voor gieten, echter ook zeer goed te gebruiken om mee te lamineren als de buitenlaag transparant moet blijven zoals dit bij bepaalde kunstwerken noodzakelijk kan zijn.

Polyesterhars ISO K530

Deze  Isoftaalzure polyesterhars zijn harsen met gemiddeld hogere chemicaliën en hydrolyse (vocht) bestendigheid.

Deze polyesterhars is bijvoorbeeld uitermate geschikt voor het maken van een bekleding voor een onverwarmd zwembad met natuurlijk Topcoat als laatste afwerk laag.

Gebruik bij bekleding glasmat of glasweefsel.

Polyesterhars ISO/NPG 505

Polyesterhars TFL505 (LSE) is een laagviskeuze reactieve polyesterhars op basis van terephtaalzuur, die vnl. wordt toegepast als hars voor botenbouw waar een hogere kwaliteit polyester gewenst is die beter bestand is tegen vocht, als mallenhars en tevens wordt de hars gebruikt als hechthars voor op PVC (hechting ten alle tijden eerst testen)

Polyesterhars KR

Polyesterhars KR beschikt over een goede elasticiteit en hecht uitstekend op plaatstaal, polyester/glasvezel en beton.

Deze hars wordt speciaal gebruikt bij plaatwerk en GVk delen.

Gebruik bij bekleding de combinatie van  glasmat met polyesterhars.

KR polyesterhars hardt uit met BPO pasta of BPO poeder, waarbij BPO poeder de voorkeur heeft omdat dit beter te vermengen is dan pasta.