Polyesterhars (Kunsthars)

Polyesterhars: Hoogwaardige polyesterharsen voor lamineren of gieten

Polyesterhars algemeen is een twee componenten kunsthars die gebruikt kan worden voor vele doeleinden zoals het fabriceren van: vijvers, zwembaden, dakbedekking, caravans, spoilers, dichten/repareren van gaten in boten,  camperreparatie, speeltoestellen, carnavalswagen, kleine reparaties aan polyesterobjecten, bumpers, kunstwerken enz.  dit alles in combinatie met glasmat of glasvezel. Heel  veelzijdig toepasbaar, uw fantasie is de grens.

Polyesterhars PHA Azur blauw

 • Verwerkingstijd c.a. 30 min
 • Verwerkingstemperatuur vanaf 15 gr.
 • Gebruik bij glasmat en glasweefel
 • Universeel

Vanaf 20,50

Polyesterhars - Orthoftaal

 • Verwerkingstijd c.a. 30 min
 • Verwerkingstemperatuur vanaf 15 gr.
 • Gebruik bij glasmat en glasweefel
 • Universeel

Vanaf 7,75

Polyester Giethars GTS

 • Heldere giethars
 • Eenvoudig te verwerken
 • Geschikt voor tafelbladen, kunstwerken enz.
 • Incl. harder

Vanaf 34,50

Start pakket 1 Kg Polyester

 • Compleet pakket
 • Probeer set
 • Nood reparaties
 • Universeel toepasbaar

26,50

Op voorraad

Paraffine Oplossing

 • Toepassing bij gelcoat, polyesterhars
 • Wordt gebruikt om een kleefvrij oppervlak te verkrijgen
 • Maakt van gelcoat topcoat

Vanaf 9,00

Cobalt versneller 1%

 • Voor versnellen van polyesterhars, topcoat, gelcoat
 • Kleur paars
 • Verwerkings temperatuur verlagend tot 5gr.

Vanaf 25,50

Polyesterhars ISO TB/LSE ( zwembaden onverwarmd)

 • Verwerkingstijd c.a. 30 min
 • Verwerkingstemperatuur vanaf 15 gr.
 • Geschikt voor onverwarmde zwembaden
 • Gebruik  bij bekleding glasmat en glasweefsel.

Vanaf 69,25

.Polyesterhars PTM 208 TB

 • Polyesterhars  Duurzame hars, gedeeltelijk samengesteld uit gerecyclede PET-materialen (22%)
 • Voorversneld
 • Verminderde styreenemissie
 • Toepassing: industrieën: bouw, infrastructuur, jachtbouw en transport.
 • Gebruik bij glasmat en glasweefsel
 • Verwerkingstemperatuur vanaf 15 gr.
 • Verpakking: 1 kg, 5 kg, 10 kg, 20 kg, Vat 220 kg

Vanaf 11,99

Polyesterhars PS-hars. Voor Piepschuim.

 • Geschikt voor Piepschuim
 • Het maken van vormstukken
 • Thixotropie
 • voorversneld
 • Laag styreenhgehalte

Vanaf 221,00

Polyester is niet zo maar Polyester. 

Hiermee wordt bedoeld dat er meerdere soorten harsen zijn, van een normale standaard hars tot een hoge kwaliteits hars geschikt voor hoogwaardige producten waar zwaardere eisen aan gesteld worden zoals hogere vochtbestendigheid en zelfs chemicalien bestendigheid.

Polyesterhars algemeen gezien is een twee componenten kunsthars die gebruikt kan worden voor vele doeleinden zoals het fabriceren van: vijvers, zwembaden, dakbedekking, caravans, spoilers, dichten/repareren van gaten in boten,  camperreparatie, speeltoestellen, carnavalswagen, kleine reparaties aan polyesterobjecten, bumpers, kunstwerken enz.  dit alles in combinatie met glasmat of glasvezel.

Op deze manier kunt u kleine en grotere  reparaties uitvoeren of complete polyester producten maken.

Heel  veelzijdig toepasbaar, uw fantasie is de grens.

Polyester lamineerhars is een twee componenten hars, met een harder als 2e component, met name Mekp oftewel Peroxan. 

Deze hars wordt meestal samen gebruikt met glasmat, glas / keperweefsel, roovingweefsel.

Tevens kunt u polyesterhars ook mengen met gesneden glasvezel (choppend strands) om een glasvezel versterkte polyesterlijm/ pasta te maken.

Een andere manier om de hars aan te brengen is met een spuitmachine. Deze machine heeft een grote en een kleine pomp waarmee respectievelijk de hars en de verharder naar een spuitpistool worden gepompt in de juiste verhoudingen. Op het spuitpistool zit een "cutter" (snijder) die een continu aangevoerde glasvezelstreng  in kleine stukjes hakt en deze glassnippers met de harsstraal mee spuit. Vervolgens dient deze aangebrachte dikke laag van hars en vezels aangerold en ontlucht te worden met een ontluchtingsroller om een sterk en compact geheel van te maken. Deze manier van werken is erg snel en efficiënt  voor grote producten en seriefabricage.

 

Er zijn verschillende soorten/kwaliteiten polyesterharsen zoals:

Polyesterhars Orthoftaal

Ortho hars is een milieuvriendelijke hars, met zeer sterk verminderde styreendampen . Het is een kobalt versnelde, medium reactieven orthoftaalzure hars voor normaal gebruik (500-600 mPa.s), is warmte reactief en is thixotroop ingesteld, bevat echter geen kleurindicator voor geltijd.

Voordeel van onze Orthoftaal is dat met deze hars hoge laagdiktes composiet gemaakt kunnen worden met een lagere warmteontwikkeling en krimp.

Kan als universele  lamineerhars samen met glasmat veel toegepast bij de fabricage van boten, campers, carrosseriedelen, zwembaden, vijvers, speeltoestellen, reparaties van polyester objecten etc.  te veel om op te noemen.

Polyesterhars Azur

Polyesterhars Azur is een milieuvriendelijke hars, met verminderde styreendampen . Het is een kobalt versnelde, medium reactieve orthoftaalzure hars voor normaal gebruik (500-600 mPa.s), is warmte reactief en is thixotroop ingesteld.

Afwijkend van andere harsen , bevat Polyesterhars Azur een kleur indicator, na toevoeging van verharder kleur deze hars blauw naar groen. Is de helft van de verwerkingstijd verstreken dan wordt hij geelachtig troebel. Een goede indicator om te weten dat men niet veel verwerkingstijd meer over heeft.

Als lamineerhars samen met glasmat veel toegepast bij de fabricage van boten, campers, vijvers, speeltoestellen, reparaties van polyester objecten enz. . Een extra toplaag aan brengen ter bescherming, (Topcoat)  is bij deze hars soort aan te bevelen om een verbeterde weerstand te hebben bij veelvuldig in contact staan met water of een hoog vocht gehalte.

Polyester giethars GTS:

Polyester giethars GTS  is UV gestabiliseerd, is glashelder en bevat een speciaal versneld systeem, zodat het gietstuk weinig krimp vertoont tijdens het uitharden en glashelder blijft. Bij grotere volumes dient men weinig harder toe te voegen om de warmte ontwikkeling laag te houden en zo krimpscheuren te vermijden. Onder 1 %  met een absoluut minimum van 0.6% naar gelang toepassing.

Dit type hars is het best geschikt om producten voor gebruik binnenshuis te maken.

Ideaal dus voor kunstwerken, beelden, mozaïek, tafelbladen, sierraden, modelbouw enz.

Tevens is deze GTS hars niet alleen geschikt voor product-gieten, echter ook zeer goed te gebruiken om mee te lamineren als de buitenlaag transparant moet blijven zoals dit bij bepaalde kunstwerken noodzakelijk kan zijn.

Polyesterhars ISO K530

Deze Isoftaalzure polyesterhars ISO K530 is een hars met gemiddeld hogere chemicaliën en hydrolyse (vocht) bestendigheid.

Uitermate geschikt voor het maken van een bekleding voor een onverwarmd zwembad met natuurlijk Topcoat als laatste afwerk laag.

Gebruik bij bekleding glasmat of glasweefsel. Beide is mogelijk of zelfs een combinatie van beide.

Polyesterhars ISO/NPG 505

Polyesterhars TFL505 (LSE) is een laagviskeuze reactieve polyesterhars op basis van terephtaalzuur, die vnl. wordt toegepast als hars voor botenbouw waar een hogere kwaliteit polyester gewenst is die beter bestand is tegen vocht, als mallenhars en tevens wordt de hars gebruikt als hechthars voor op PVC (hechting ten alle tijden eerst testen)

Polyesterhars KR

Polyesterhars KR beschikt over een goede elasticiteit en hecht uitstekend op plaatstaal, polyester/glasvezel en beton.

Deze hars wordt speciaal gebruikt bij plaatwerk en GVk delen.

Gebruik bij bekleding de combinatie van  glasmat of glasweefsel bij deze polyesterhars.

KR polyesterhars hardt uit met BPO pasta of BPO poeder, waarbij BPO poeder de voorkeur heeft omdat dit beter te vermengen is dan de dikkere pasta.

Paraffine oplossing

Paraffine-oplossing in monostyreen. Kan aan polyesterhars en Gelcoat worden toegevoegd om na uitharding een kleefvrij oppervlak te verkrijgen.  2%  tot 4 % toevoegen aan het product.

Met Parafine toevoeging kunt u van een Gelcoat een Topcoat maken, zodat deze aangepaste Gelcoat uithard aan de buitenlucht en dus extern kan worden aangebracht, wat met een normale Gelcoat niet mogelijk is.

Cobalt versneller

Versneller die standaard aan Polyester en Vinylester hars wordt toegevoegd om bij kamertemperatuur in combinatie met MEKP, AAP en CHP katalysatoren
voor een goede doorharding te zorgen. Verkrijgbaar in een 1% en 10% oplossing. Polyesterharsen zonder deze versneller toegevoegd, zullen bij toevoeging van de Mekp-harder niet uitharden.

Heeft u een niet voorversnelde Polyester hars of Gelcoat, dan is het heel belangrijk om eerst de cobalt-versneller toe te voegen aan de Polyesterhars en aansluitend voor gebruik pas de mekp-harder. Gebeurd dit niet in deze volgorde dan kan een gevaarlijke situatie ontstaan, zelfs een explosieve reactie is mogelijk met alle gevolgen van dien. Opslag van Cobalt-versneller dient ook altijd veilig en separaat te gebeuren in een afgesloten kast of ruimte. Nooit in de buurt van Mekp-harder. Tevens is het sterk af te raden experimenten uit te voeren met alleen combinaties van deze stoffen om bovenstaande redenen.

Startpakket

Voor kleinere reparaties hebben wij een startpakket  dit is een complete set met Polyesterhars Azur, glasvezelmat, harder, wegwerpborstels, maatbekers, handschoenen enz.

Ideaal om noodreparaties mee uit te voeren, altijd handig om bij de hand te hebben als u op reis gaat/vakantie bent.

Dit pakket is ook ideaal om te gebruiken als probeer set, om te leren omgaan met verwerken van polyesterhars.