Carbon weefsel

Carbon weefsel is de Engelse term voor koolstofweefsel. Hoewel mensen vaak wel een idee hebben van wat koolstof precies is, is koolstofweefsel voor velen nog onbekend. Koolstofweefsel is een geweven materiaal dat van koolstofvezels gemaakt is. Je kunt het materiaal op vele manieren gebruiken. Omdat het weefsel erg stevig is, wordt het vaak gebruikt om bouwprojecten en bepaalde producten mee te verstevigen.

Carbon weefsel

Dit wordt onder andere gedaan in de modelbouw en de bouw van industriële onderdelen. Ook de scheepsbouw en de bouw van verschillende auto-onderdelen maken veel gebruik van koolstofweefsel. Daarnaast is carbon weefsel erg populair voor vliegtuigonderdelen en kan het zelfs worden gebruikt als versiering en versteviging voor een aantal sieraden en andere luxe artikelen. Carbon weefsel word dus veelvuldig toegepast in onze huidige omgeving.

Bijzondere eigenschappen van carbon weefsel

Verreweg de belangrijkste eigenschap van carbon weefsel, die het materiaal zo populair heeft gemaakt, is de stevigheid. Het weefsel is erg sterk en kan daardoor gerust voor zwaar mechanisch belaste projecten worden gebruikt. Wat het materiaal nog betrouwbaarder maakt, is het feit dat het ook erg goed tegen hitte kan. Zo kan het weefsel dus ook gebruikt worden bij allerlei processen in de bouw waarbij hoge temperaturen vrijkomen. Wanneer het carbon weefsel verwarmd word, zal het niet zacht worden / smelten of ombuigen. Het is dus veilig en betrouwbaar toepasbaar in veel constructies. Wat carbon weefsel populairder maakt dan de alternatieven, is dat het materiaal erg licht is wat betreft gewicht en sterk als staal.  Constructies uit carbon kunnen dus zeer licht en sterk zijn. In bepaalde situaties kan dit van groot belang zijn. De sterkte wordt bepaald door de manier hoe het geweven is, hoe dichter en complexer het weefsel, hoe sterker het eindprodukt.

De keuze is uit diagonale lijnen, vissengraat, of simpele ruitjes. Doordat koolstofweefsel een glanzend uiterlijk heeft en zwart van kleur is, mits goed verwerkt, is het optisch ook zeer mooi om te zien