Wat is Aerosil en waar wordt het voor gebruikt?

Aerosil is een merknaam van het bedrijf Evonik en is een pyrogeen silicium (onder grote hitte ontstaan) waarbij de basis bijvoorbeeld kwartszand vormt.

Aerosil wordt gebruikt om hars een hogere viscositeit (dikker maken) te geven om het te gebruiken als vulmiddel/plamuur, of een vullende lijm. Toevoeging van Aerosil geeft nauwelijks toename van het volume van de hars, en heeft nauwelijks tot geen invloed op de sterkte van de uitgeharde polyester of epoxy.

Aerosil wordt als verdikkingsmiddel voor zowel polyesters als  epoxy's gebruikt. Aerosil geeft een hard en glad resultaat maar is moeilijk te schuren. De  sterkte is zeer hoog. Deze vulstof wordt dan ook daar gebruikt, waar hoogbelaste delen met elkaar verlijmd worden. 

Aerosil is verkrijgbaar in diverse soorten van fijnheid waarbij bijvoorbeeld aerosil 380 fijner van structuur is (en daardoor een hoger vullend vermogen heeft) dan Aerosil 200. Aerosil 380 wordt ook gebruikt in combinatie met pigmenten.

In dunne lagen aangebracht is een epoxy-Aerosil mengsel transparant, zodat het ook gebruikt kan worden voor blank lakwerk, waarbij een overgang van hout naar b.v. een strook glasweefselband bij de naai-plak methode (stitch & glue) onzichtbaar glad-geplamuurd kan worden. In dikkere lagen wordt het mengsel opaal-wit van kleur. Voor dikkere coatings op verticale vlakken kan epoxy-hars ook ingedikt worden met Aerosil waardoor de kans op zakkers veel kleiner wordt. 

Hoewel Aerosil niet giftig of ziekmakend is kan door de fijne structuur irritatie ontstaan bij inademing. Het dient daarom aanbeveling bij het werken met aerosil om adembescherming te dragen