Wat is topcoat:

Topcoat en gelcoat zijn bijna identiek, gelcoat hard aan de buiten lucht niet voledig uit en blijft plakkerig.
Topcoat daar in tegen is gelcoat met parafine toevoeging, waardoor deze wel uithardt in de buitenlucht en dus niet plakkerig blijft.

Polyester topcoat zijn de gekleurde buitenlagen van een polyester laminaat en hebben naast een esthetische functie ook de functie het onderliggende laminaat te beschermen tegen weersinvloeden en chemicaliën. 

Een standaard polyester(laminaat) is immers niet waterdicht en wordt middels het aanbrengen van topcoat volledig afgesloten van water en lucht.
Topcoats zijn beschikbaar  in verschillende kwaliteiten, kleuren en verpakkingen in kwast alsmede spuit versie. 
Topcoat is opgebouwd uit polyester met daaraan toegevoegd een thixotropiemiddel, vulstoffen en additieven (versnellers+ontluchters) en parafine.

 Door toevoeging van een katalysator, veelal methylethylketonperoxide (MEKP), komt een reactie op gang zoals dit ook bij een 'normale' polyesterhars gebeurt. Hierbij wordt een netwerkstructuur gevormd en hardt de topcoat uit. De 'potlife', de tijd dat de topcoat verwerkbaar is na toevoeging van de katalysator, is afhankelijk van de hoeveelheid versneller die reeds in de gelcoat zit, en de hoeveelheid katalysator die wordt toegevoegd. Binnen de 'potlife' dient de topcoat verwerkt te worden.