Wat is composiet en waar wordt het voor gebruikt?

Wat is een composiet materiaal eigenlijk?

Een Composiet is een samenstelling /combinatie van twee of meerdere materialen, dit betekend dat het eindprodukt een combinatie is van de gebruikte materialen inclusief de eigenschappen van deze materialen. Vaak lijd dit tot een beter en sterker produkt met unieke eigenschappen, Soms lijd dit tot een besparing van kosten en natuurlijke materialen als het om een vervanger gaat van een bestand produkt, denk hierbij eens aan parket vloeren. Vroeger massieve planken, nu een composiet oftewel laminaat met betere eigenschappen als voorheen de houten versie.

Dit geld ook voor composieten waar hars en glasvezel gebruikt worden.  De hars omvat en bindt het andere materiaal wat meestal een versterkende vezel is.
Koudhardende kunststoffen zijn gemiddeld honderdmaal minder stijf en tienmaal minder sterk dan het meest gebruikte constructiemateriaal zoals staal. Bij Composiet materialen wordt dit gecompenseerd doordat ze een veel lager gewicht hebben.  Het voordeel van koudhardende kunststoffen is dat deze eenvoudig te verwerken zijn en het hierdoor mogelijk is om zeer sterke en toch lichte constructies te maken. Bijna iedere vorm is te realiseren door middel van verschillende eenvoudige technieken toe te passen.

PolyesterGigant bied u een  compleet assortiment van composiet materialen zoals polyester en epoxy en de bijbehorende glasvezels.
Ons assortiment composiet materialen omvat naast diverse polyester harsen ook meerdere soorten epoxy harsen. Deze laatste worden vooral toegepast in combinatie met glasweefsels of de meer technische vezels zoals koolstofweefsels. Alle harsen zijn in basisvorm vloeibaar en dienen te worden voorzien van de bijbehorende verharder. Bij vermenging van de 2 componenten begint de verwerkingstijd, oftewel potlife genoemd. Dit is de tijd die men tot beschikking heeft om met de gemengde hars de glasvezel te impregneren. 

Tijdens deze werkwijze wordt de gemengde  hars door middel van een kwast of rol aangebracht in de glasvezel. De vezels hebben tot doel de sterkte van het laminaat te bepalen, de hars is hierbij het bindmiddel. Hogere Sterktes men bereiken door meerdere lagen van de glasvezel, nat-in-nat te verwerken. 

Dit glasvezelpakket dient dan nagerold te worden met een ontluchtingsroller. Dit gereedschap zorgt ervoor dat alle luchtbellen eruit gedrukt worden zodat het laminaat compacter en mechanisch sterker  word. 
Voor het extra waterdicht afsluiten of het beter uv-bestendig maken van het laminaat, is het aan te bevelen om een extra beschermende toplaag aan te brengen, met name een Gelcoat of een Topcoat. Gelcoat wordt gebruikt in negatief mallen en een Topcoat wordt extern aangebracht zoals een lak of verf. Deze toplaag is in veel kleuren verkrijgbaar en geeft het uiterlijk dus ook een mooi kleurtje.   

Composiet materialen zijn veelzijdig inzetbaar:

  • Veelvuldige toepassingen van polyester composiet is bijvoorbeeld  het aanleggen van een vijver of zwembad, maar ook het waterdicht maken van een instapdouche of een complete doucheruimte is een van de vele mogelijkheden. 
  • Daarnaast is ook het fabriceren van onderdelen in epoxy en carbonvezel / koolstofvezel voor sportartikelen zoals een licht gewicht fietsframe een mogelijkheid en in de automobielsector worden regelmatig carrosserie delen gemaakt van composiet materialen omdat deze licht in gewicht zijn en extreem stug en sterk in vergelijking tot de standaard materialen.
  • De grote voordelen van composietmaterialen zijn vooral de korte uithardings tijden en een eenvoudige produktie methode. Tevens zijn de kosten zijn in vergelijking met andere materialen relatief laag. Door deze lage kosten is het mogelijk om slechts één onderdeel te maken tegen lage kostprijs of  zelfs een productie van enkele honderden stuks is eenvoudig te realiseren.

Voorbeelden van toepassingen van composieten: 

  1. Glasvezelversterkte constructies worden vaak toegepast en zijn onder andere in de vliegtuig- en de scheepsbouw (rompen van snelle jachten) te vinden maar ook bruggen, opslagsilo's voor veevoer en de     printplaten voor elektronische schakelingen worden van glasvezelversterkte kunststoffen gemaakt.
  2. Koolstofvezelversterkte constructies hebben een hoge stijfheid en zijn onder meer in de Formule 1 en racefietsen te vinden.
  3. Aramidevezelversterkte constructies hebben een hoge slagvastheid en taaiheid. Ze zijn vooral te vinden in kogelwerende deuren en kogelwerende vesten.
  4. Gelaagd glas, zoals kogelbestendig glas en het glas van veel autoruiten, is opgebouwd uit lagen glas met daartussen lagen van een kunststof zoals polycarbonaat. Gelaagd glas biedt een relatief goede warmte-en geluidsisolatie.
  5. Een andere toepassing is het vormen van platen uit vermalen natuursteen vermengd met kunststoffen. Deze platen zijn uiterst sterk en worden gebruikt in keukens als werkblad, of als vloer of wandbekleding. De hierbij gebruikte matrixmaterialen zijn vaak thermoharders als epoxy en polyester. Thermoplasten worden in deze composieten minder vaak toegepast.