Toepassing en gebruik van glasmat

 

Chopped Strand Mat (CSM) of kortweg glasmat is het meest toegepaste versterkingsmateriaal bij verwerking van polyester volgens de hand-lay-up methode. De korte stukjes glasvezel liggen kris-kras door en over elkaar (omnidirectioneel) en worden door een bindmiddel (poeder of emulsie) aan elkaar gelijmd.

Glasmat is verkrijgbaar in 150, 225, 300, 450 en 600 gr/m² en wordt geleverd op rollen met een breedte van +/-133cm. Glasmat wordt zoals elk versterkingsmateriaal steeds in combinatie met een polyesterhars gebruikt. Voor een hogere sterkte of laagdikte dient men meerdere lagen op elkaar aan te brengen.

Teneinde een zo glad mogelijk oppervlak van het laminaat te verkrijgen wordt vaak als laatste (bovenste) laag een dunnere / minder zware glasmat of glasvlies aangebracht. Hiermee wordt voorkomen dat de structuur van de glasmat zichtbaar is in het oppervlak.

Het verschil met Glasweefsel is dat glasweefsel een gewoven structuur heeft zoals dat ook bijvoorbeeld bij stoffen het geval is. Daar waar glasmat vanwege het toegevoegde bindmiddel veelal voor polyester of vinylester laminaten gebruikt wordt, is glasweefsel een standaard voor epoxylaminaten. Desalniettemin wordt ook glasweefsel wel gebruikt voor polyesterconstructies daar waar extra stevigheid gewenst wordt.