Polyester


Polyester is als kunststof in verschillende vormen beschikbaar maar in het kader van deze website zullen we ons beperken tot de zogenaamde thermohardende variant. Kenmerkend hierbij is dat een thermohardende polyester onder invloed van een chemische reactie en temperatuur uithard tot een nieuwe en zeer stabiele fysische status. 
In de vorm waarbij een thermohardende polyesterhars niet uitgehard is spreken we van een onverzadigde polyesterhars. 
Na toevoeging van een harder, doorgaans is dit MEKP ofwel Methyl Ethyl Ketone Peroxide, hardt de hars uit tot een stabiele en harde verzadigde polyester kunststof.

Hoewel uitgeharde ofwel verzadigd polyester een stabiel product is zijn zowel de onverzadigde polyesterhars als ook de MEKP chemische producten die met voorzichtigheid en met geschikte beschermingsmiddelen (handschoenen, overall etc.) verwerkt dienen te worden. 
Bovendien komen bij de uitharding van polyesterhars styreendampen vrij die buiten dat ze behoorlijk penetrant qua geur zijn, tevens ongezond zijn. 
Vandaar dat de verwerking van polyesterhars altijd in zeer goed geventileerde ruimtes of in de buitenlucht dient te gebeuren.

Naast de voorzorg die geboden is bij het werken met polyester(harsen) zijn de mogelijkheden van het materiaal schier onuitputtelijk; polyester is een relatief goedkoop, makkelijk verwerkbaar en in alle mogelijke vormen en producten te verwerken materiaal. 
Mits goed verwerkt is het materiaal oersterk, licht van gewicht en gaat het zeer lang mee.